Dopamine aanmaken

imageSinds de diagnose Parkinson 2014 probeer ik medicatie zo langzaam mogelijk op te bouwen. Ten eerste weet ik dat de medicatie op een gegeven moment is uitgewerkt, ten tweede veroorzaakt de medicatie naar een aantal jaar diskinesien, dat zijn ongecontroleerde bewegingen. Je lijkt dan een beetje op een aangereden duif.

Ik probeer te zoeken naar de juiste balans, die mij in staat stelt op een natuurlijke manier dopamine aan te maken.

Ik denk namelijk dat het geen slecht idee is om energie zelf aan te maken, in plaats van het uit een pilletje te halen. Of mijn theorie klopt dat weet ik natuurlijk niet, maar de tijd zal het wel leren zeker. Ondertussen zal ik laten weten wat het effect is van mijn leven’s stijl. Er is gebleken dat voeding een belangrijke factor speelt in combinatie met bepaalde pillekes, het is o.a. van invloed hoe een mens zich voelt, en het is van invloed op de werking van de medicatie. Ik heb eens vernomen dat eiwitten en lepodova dezelfde weg afleggen naar de hersenen, en waar het een zit kan het ander niet zijn… Bovendien is gebleken dat mensen met Parkinson verminderd vermogen hebben om je gifstoffen af te breken en af te voeren. Er ontstaan toxines die schade aan brengen.

Dus wat gaan we doen? Lekker en gezond eten en dingen doen waar je gelukkig van wordt. Op dokters recept 🙂

Ik vond een duidelijk artikel over neurotransmitters en de impact van voeding: http://www.natuurdietisten.nl/

Ik kopier een stukje:

Dopamine is een van de meest kwetsbare neurotransmitters. Het dopaminegehalte kan worden aangetast door stress of slaaptekort. Alcohol, cafeïne en suiker lijken de dopamine-activiteit in de hersenen te beïnvloeden. Dopamine oxideert gemakkelijk, het eten van veel fruit en groenten beschermt tegen beschadiging door vrije radicalen doordat groenten en fruit rijk zijn aan antioxidanten.

Het dopaminesysteem is actief als mensen met plezier en/of aandacht met iets bezig zijn. Alcohol, nicotine en drugs verstoren de dopamine balans. Suiker heeft een soortgelijk effect, omdat dit voor het lichaam dicht tegen alcohol aan ligt. Al de genoemde stoffen zorgen dat men snel verslaafd raakt.

De eerste paar keer dat dergelijke middelen gebruikt worden gaat het dopamine niveau omhoog, wat een zekere kick veroorzaakt. Na verloop van tijd gebeurt echter het omgekeerde. Het wordt dan steeds moeilijker om het dopamine niveau op peil te houden en een laag dopamine niveau heeft tot gevolg dat men zich niet prettig voelt. Voedingsbronnen van tyrosine, het aminozuur voor de aanmaak van dopamine, zijn: vis, eieren, vlees, kaas, melk (-producten), avocado, noten en zaden, peulvruchten

Hier is een lijstje van aanbevolen voeding, zet deze maar standaard op je boodschappenlijstje:

Voor meer energie:

Ui

Knoflook

Kool

Ei (niet samen met medicatie nemen)

Cottage cheese

Kwark / platte kaas

Vis

Bonen

Noten

Zaden

Voor aanmaak van dopamine:

Volkorenproducten

Bonen/peulvruchten

Noten

Zaden/zonnebloempitten/pompoen en sesamzaadjes

Groenten/broccoli/spinazie/aardappelen

Fruit/bananen

Vlees

Vis

Quinoa

Zilvervliesrijst

Boekweit

Supplementen zouden ook helpen, hier een opsomming van de meest reguliere supplementen die relatief gemakkelijk te vinden zijn:

Q10: Supplement met Q10 zou de progressie van Pee in het beginstadium met 44% vertragen zodat motorische vaardigheden minder snel achteruit gaan.

Omega3: Neem er ook maar Omega3 bij (ondersteuning prikkeloverdracht onder invloed van dopamine en remmen neuronbeschadigende stoffen… ).

VitamineD: er zijn neurologen die menen dat een tekort aan vitamine D een rol speelt bij het tot stand komen van Parkinson, even snel het potje van de kinderen mee leegmaken… En niet te lang achter de computer zitten, daglicht opzoeken etc…

En af en toe een beetje bewegen, wandeling maken, joggen, wat binnen je mogelijkheden ligt. Ondertussen al 2 vriendinnen die meejoggen (merci xxx Barbara en Katrien xxx en merci Isabelle, je hebt mij weer in de loopschoenen gekregen xxx)

PS: tekening over (n)eurotransmitters van Julie 10 jr

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.