Roestig geestelijk vermogen…

Iets dat ik, steeds als ik over Parkinson praat, wil benadrukken is het feit dat de niet motorische symptomen mij veel harder storen dan de motorische symptomen. Die stugheid en dan die afgenomen flexibiliteit en snelheid van je denk vermogen, het wordt ‘roestig’ waardoor je moeilijker en trager kunt switchen van onderwerp of handeling.
Er zijn zoveel handelingen die beïnvloed worden. Je wordt gevoeliger voor geluiden van buiten af, harde geluiden zijn een storende factor en staan soepel denken in de weg. En doordat alle handelingen bewust gebeuren, zonder automatisme, kost dat heel veel concentratie en is er weinig energie in het hoofd over om bijvoorbeeld een normale correcte grammaticale zin te maken, om in een rechte lijn te wandelen, om te praten, luisteren, tijdig te reageren in een gesprek, om te reageren op een vraag tijdens het autorijden etc etc…
Het meeste zorgen maak ik me, als ik echt heel traag ben in mijn hoofd, of dat eventueel zou kunnen leiden tot dementie… voorlopig ben ik alleen een beetje traag. Als dat het maar is…
Ik vond op YouTube een filmpje gemaakt door Bas Bloem van het Radbout ziekenhuis in Nederland. Daar leggen ze redelijk geslaagd het effect van parkinson op het denken uit. Ik vind het heel erg knap, als je de beleving van een complexe ziekte kunt beschrijven als je die zelf niet hebt. Daarom deel ik dit graag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.