Zwart

Ik draag eigenlijk bijna altijd zwart. Ik voel me daar fijn in, vraag me niet waarom maar ik ben niet zo kleurrijk. Omdat ik nu en dan met verf aan het knoeien ben, heb ik een boek over kleuren gehaald in de bieb. Misschien draag ik zwart omdat ik kleuren niet snap? Misschien draag ik zwart omdat ik denk dat ik er goed mee sta? Het is een beetje buikgevoel, Ik probeer regelmatig wat anders maar dan voel ik mij toch minder goed. Dat zijn over het algemeen de spullen die als eerst in de zak verdwijnen voor spullen hulp. Het loont dus niet om af te wijken van je buikgevoel, denk ik daarom. En een kleuren workshop heb ik al gedaan hoor, ik zou herfst/lente type zijn…

Dus, ik lees dat boek over kleuren, ik kijk vooral plaatjes en dan… valt mijn oog op een hoofdstukje aan het eind van het boek en het is eigenlijk het gedeelte dat ik als enige volledig lees, het is getiteld Zwart, en wat ik er vooral uit onthoud is dit, daar gaan we:

Zwart is de som van alle kleuren, het zuigt al het licht in zich op als een zwart gat. Het is het beeld van onze diepste angsten, van verloren zijn in het duistere heelal. Maar tegelijkertijd biedt het geborgenheid voor die vlucht. Het is het niets. Zwart is de kleur van intellect maar ook zwaarmoedigheid en hopeloosheid. Zwart is de voedingsbodem van de schepping. Zwart is de chaos van het wereld begin, De zwarte Madonna is de moeder van alle dingen. Zwart kan elke kleur laten verdwijnen maar als omlijsting kan het die ook fel oplichten. Zwart is als een pupil. Zwart is de magische scheidslijn, die geschilderde objecten individualiseert en een eigen lot geeft. Zwart is een begrenzende kleur. Zodra we denken Zwart te onderscheiden is het al niet zwart meer en is het al een beetje kleur met een beetje licht. Zwart brengt de ogen tot rust, door het zwart van de pupillen nemen we de ziel van de ander waar… zoals de zwarte steenkool tot diamant kan worden, zo schijnt het licht in de duisternis.

Nou nou, mooi hoor… Som van alle kleuren, dus saai kun je dat niet noemen! Ik had het er echt niet allemaal achter gezocht en ik zag het niet aankomen, maar het klinkt onverwachts positiever dan ik dacht! Lekker bij zwart blijven…!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.